Lunginflamation

Lunginflammation är en inflammatorisk sjukdom i lungan. Det beskrivs vanligen som en lungparenkymär/alveolär inflammation och en abnormal alveolär påfyllnad av vätska (förtätning och utsöndring).[1] Alveolärerna är mikroskopiska luftfyllda säckar i lungorna som ansvarar för att absorbera syre. Lunginflammation kan uppstå till följd av en mängd olika orsaker, bland annat infektioner från bakterier, virus, svampar eller parasiter. I vissa fall kan någon orsak till lunginflammationen inte fastställas och den benämns då som idiopatisk.

Typiska symtom associerade med lunginflammation inkluderar hosta, feber, svårigheter att andas och ibland bröstsmärtor som oftast är andningskorrelerade. För att kunna ställa diagnos räcker det, i okomplicerade fall, oftast med att ta en anamnes och ett status på patienten. Ofta gör man även en lungröntgen. Ibland vid lite mer komplicerade fall tar man prover från blod, näsa och hals för att hitta den infektiösa mikroorganismen. Detta för att optimera behandlingen, som oftast består av antibiotika, om det är en bakterie som orsakar sjukdomen.

Lunginflammation är en vanlig sjukdom som uppstår i alla åldersgrupper och är en av de ledande dödsorsakerna hos äldre. Betydelsefulla riskfaktorer är KOL, njursvikt, diabetes och hjärtsvikt. Vaccin som förhindrar vissa vanliga typer av lunginflammation finns tillgängliga. Detta är i dagsläget pneumokockvaccinet och influensavaccinet. Prognosen varierar beroende på vilken typ av lunginflammation det är, lämpligheten i behandlingen, om komplikationer sker, samt på den sjukes underliggande hälsa.

 

 

-wikepedia


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0