dåligt omdöme

sjuk jävla dåligt omdöme, vem behöver vara full för det?


*****

http://idiot.se/


Idiot

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Uppslagsordet Idioter leder hit. För EP:n av den svenska musikgruppen Kent, se Idioter EP.

Idiot (grekiska idiotes, av idios, 'egen'), ursprungligen en enskild man eller kvinna i motsats till en offentlig,[1] sedermera någon ur hopen, en okunnig, obildad person. Även föråldrat uttryck för en person som är oförmögen att begripa eller lära något (grav eller måttlig utvecklingsstörning; även: fåne, sinnesslö, förståndssvag, ärkedum, kretin).

Begreppet började användas inom psykiatrin under 1700-talet och användes fram till 1960-talet. En mildare variant av idioti benämnde som imbecillitet.[2] Downs syndrom kallades fortfarande på 1970-talet mongoloid idioti.[3][4] Under 1800-talet början började man skilja ut idioterna från övrigt psykiskt sjuka, idioti beskrev man då som en särskild psykisk sjukdom.[2] 1868 introducerade föreningen för sinnesslöa barns vård uttrycket sinnesslö med vilket man ville ersätta idiot-begreppet.[2]

I början av 1900-talet delade man upp begreppet sinnesslöhet i flera kategorier. En person med IQ under 30 klassades som idiot. Personer med IQ mellan 30-65 kallades för imbecilla.[5] Begreppet sinnesslö byttes mot psykiskt efterbliven 1955 och 1968 ersattes det av psykisk utvecklingsstörning. I den medicinska terminologin användes dock begreppen "idiot" och "idioti" ännu på 1960-talet. Den idag korrekta medicinska termen är mental retardation,[6] förkortat MR. I nuvarande svensk lagstiftning (se LSS) används dock begreppet utvecklingsstörning, vilket också är den i allmänt språkbruk vanligaste benämningen.[7]

I USA har under 1900-talet[8] intelligensbrist stundom haft en juridisk effekt; fångar har kunnat benådas efter att ha misslyckats på intelligenstest.

I det antika Aten kallades den som inte ville/kunde delta i det politiska livet för detsamma.

I äldre svenska kyrkoböcker, husförhörslängden finns ofta en sida på slutet med socknens idioter; "byfånarna".

Vid idiotanstalter bedrevs idiotundervisning. Den första svenska idiotanstalten öppnades 1 september 1866 vid Nya Varvet i Göteborg, där tre idioter undervisades av fröken Emanuella Carlbeck.[9][10][11] 1933 infördes psykopatklasser för alla typer av "psykiskt defekta barn".[12][13] En avdelning för hörande idioter hade dock redan 1859 öppnats av Sophie Wilkens på hennes Institut för dövstumma i Karlskrona. Den lades dock ned redan efter några år. Carlbeck flyttade redan 1867 till Floby, och 1868 till Skövde, där hon hade plats för 16 elever. 1875 flyttade hon till en egendom utanför Mariestad, där Idiotanstalten Johannesberg byggdes upp, med plats för 30 elever och 17 anställda "tjänare".[14]

Varje idiot på Eugeniahemmet kostar mera i årligt underhåll än en frisk ung kroppsarbetare har i årlig inkomst.
Doktor Glas, s. 73[15]

I dag används idiot som ett skällsord.


31 Januari - hunger och förkylning.

Kul att du bekräftade regeln
- alla killar är svin.


Jag ska snart iväg och köpa näringsdrycker för en vecka, och sedan gå till the big house och göra något jag snart inte gjort på två år. Ser sjukt mycket fram emot det!

27 januari - Räkningar och företag

Då jag har börjat lyssnat på RixFm på mornarna nu har jag blivit lite inspirerad att använda sig av "hissa och Dissa", eller som jag och Emelie vill säga "risa och rosa", eller varför inte "hissa eller skrota" - aja, nu förstår konceptet iaf!

Dagens hiss; Då dagen inte har varit så lång och givande så finner jag det lite svårt att hitta en hiss, men måste jag leta en som måst det nog bli förskolelärare och deras fina jobb! <3


Dagens diss; Det som verkligen gjorde mig på dåligt humör imorse (DET och att barnen skrek, bråkade och slogs så att vi kom för sent till förskolan) var vetskapen om att jag inte hade någon bilbarnstol i bilen, och då ville jag ringa mitt ex och spy galla på honom. Visst, det är mänskligt att glömma, men det är så sjukt jobbigt när man står där med bil och planer att göra något skoj med barnstolen är antingen inlåst eller 90 mil bort.
Jag gjorde något fult och olagligt, jag körde till förskolan utan barnstol till äldsta grabben, och en alldeles fel stol till minstingen, men idag ska jag hem till exet och hämta stolen så det blir som det ska igen.
Dagens diss blir alltså; Dålig framförhållning! hate it!Idag har jag varit duktig, betalat räkningar, fört över pengar och pratat med skatteverket. Jag är nu officeillt inte längre egen företagare! Skööönt!
Har även suttit och pluggat lite, kommit igång bra och vet nu vad jag håller på med. Den där rapportenhänger dock över mig som en hök men det ska göra sinom tid.
Ska bara betala föreningen allt jag är skyldig och sedan är jag pank igen.Dagens planer blir att ta med barn, hund och C till stan för å kolla på invigningen av sm-veckan. Det kan bli kul och det kan bli kaos. Har man två illbattningar som gärna vill göra allt annat än att stå still så vet man aldrig vad som händer. Ska bli kul att träffa min vän Josefine igen, var länge sedan nu <3.

ja, mer än så händer nog inte idag.
på känslobanken är det tomt, förutom mitt mindre ( läs; hysteriska) utbrott imorse, som nu är borta.

Ha det gött och glöm inte mössan ikväll.
25 januari - långa samtal och frostskador

Idag har jag i princip läst klart kapitelet som jag plågas med i några dagar. Sjukt ointressant, men sedan har jag haft en långt och väldigt givande samtal med min gode vän. Konstigt att det inte sker oftare, är väl för att det är så långa. men lätt värt att lägga ned tid på. Nu när jag inte är med på facebook längre så har jag genast sjukt mkt tid och energi!
- som idag har jag skurat dörrar, väggare och sorterat och även lyckas packa en hel låda med saker jag inte använder.
Hoppas nu bara jag få flytta, så jag inte packar i onödan. men som vanligt är Ostersundsbostader kass på att höra av sig i tid. Men 1 februari blir det ingen flytt! de får säga vad de vill, jag  har varken tid eller möjlighet till det.

Idag har det varit vansinnigt kallt, nästan så jag fick frostskador på låret. imorse var inte så konstigt, för då hade jag bara (?) långkalsonger och byxor, men i eftermiddag hade jag även täckbyxor, ändå känner jag att det kryper ordentligt i låren.

Vad mer? Jag älskar mina barn, sjukt mycket. Blev så glad på när jag kom på dagis när de skröt om M. Min duktiga 4 åring. (som påstår själv att han är 5)

24 januari - gråttisdagSka man våga chansa?
Vad händer om hjärtat brister igen?

24 januari - Att promenera

Dagen började med en massa oro och nedstämdhet, dålig fokus på skolan och ångest över utebliven träning.
En timmes tupplur, ett bad och sedan en promenad fick mig på andra tankar.
Jag frågade idag en vän "hur ska man kunna beskriva för någon vem man är, när man själv inte vet det?"
Vännen, som är en väldigt klok en, sa "skriv en beskrivning om dig själv, som bara du själv får läsa, både det som är sanningen och det du skulle vilja vara"
Jag gör ju aldrig sådant, eftersom jag varken orkar eller har tid, men att ta en promenad började starta hjärkontoret ordentligt.

Jag heter Emma Wiberg!
född och delvis uppvuxen i Strömsund med tre äldra syskon, hundar, grisar och en katt vid namn Tiger.
Som barn gillade jag att leka med dockor, barbie, men även springa i skogen, göra kojor och leka skattjakt.
När mina föräldrar skiljdes så skiljdes även jag från min barndom. Dags att bli vuxen.
Jag började sjuan i Östersund, torvalla. Vilket misstag.
började 1½ år senare på Valla. riktigt misstag.
klarade skolan
flyttade till Strömsund och började gymnasiet. mina tre bästa år!
Träffade barnens far, fick barn, gjorde slut.

Jag heter fortfarande Emma Wiberg
Lika många syskon, ingen vidare kontakt.
har delvis hund, men hade gärna haft honom här jämt.
Jag älskar träningen, speciellt gymnastik. Därför jag är tränare för Cheerleading.
Jag har sjukt beroende av coca-cola, något jag varken skäms över eller tänker göra något åt.
Jag får ångest över ALLT. när jag inte gör nyttig mat till barnen, när jag inte tränar, när jag inte umgås med alla mina vänner, att jag inte pluggar, att jag inte städar, att jag inte ringer min familj etc etc etc.
Jag är uppvuxen med det att prata om känslor är inte aktuellt. Pappa var polikter, kan det ha med saken å göra?
Jag visar känslor genom aktioner, gör hellre än säger.
Jag har ofta huvudvärk, och alltid trött och stressad.
Jag är trött på mina vänner som kväver mig.
Jag vill flytta för att komma bort från verkligeheten, trots att jag vet att den kommer springa efter mig å bita mig i arslet!
Det som snurrar i mitt huvud daligen är barnen, skolan, träning och ekonomi.
Jag har flera bästa vänner, flera runt om i Sverige.


Jag vill fortsätta heta Emma Wiberg ( då jag inte tror på äktenskapet )
Jag vill plugga, men ha lite mer tid och mer motivation och få bättre betyg.
Jag vill ha regelbunden träning, helst 4-5 ggr i veckan
jag vill bo i en större lägenhet, där jag kan få ett eget rum med eget skrivbord.
Jag vill starta nytt företag, med inriktig mot idrott.
Jag vill vara helt frisk, utan några kramper.
Jag vill ha en pojkvän i framtiden, men inte vilken pappskalle som helst.
Sedan vill jag uppfinna den bästa uppfinningen i världen.

23 januari - böcker och skitstövlar

Nu har vi internet i våra hem, vi kan "googla" nästan allt. Vi har bra böcker vi kan antingen hyra eller köpa där det står all möjlig fakta som vi kan vara intresserad av.
Fick jag möjligheten att beställa en bok, och bestämma exakt vad den skulle handla om skull det vara en kompott av olika saker.
I boken hade jag gärna läst om hur man skiljer på attraktion, förälskelse och äkta kärlek, och om något av dessa ens existerade?
Jag hade också gärna läst om varför man gör sämre beslut när man lyssnar på hjärtat än hjärna och vice versa.
Skulle jag ställa frågan "Vem ska man lyssna på, hjärtat eller hjärnan?" i en statusuppdatering på Fajsbook så hade de blödiga och förälskade sagt, "hjärtat såklart, följ alltid hjärtat" men hjärtat berättar ju egentligen inte sanningen, utan bara en massa skit!
En bitter hade sagt "hjärnan!" och kanske tyckt "skit i mänskligheten å bla bla" vad nu bittra personer säger ( vad vet jag? hehe )
En erfaren hade kanske sagt "hitta en balans"
- hur som helst så skulle inget förslag eller råd vara väsentlig i huvudtaget, för vad fan vet andra vad jag känner? Jag vet inte ens själv många gånger.

Jag vet två saker nu.
1. Jag har sjukt dålig känsla på vad som är bra för mig
2. Jag fuckar upp allt bra.
21 januari - helt fantastiskt! - true story.

Jag är så sjukt imponerad av min son! Jag vet inte om ni har spelat spelet "plumber" men man ska iaf binda ihop en massa rör till ett slutrör som det sedan kommer vätska ut. Detta spel sitter mina son å spelar nu utan problem. han var på bana tio sist jag kollade och då tänkte jag hjälpa honom men blev bara fel, så jag gav telefonen tillbaka å en minut senare så hade han klarat banan! Helt sinnesjukt ju!

Hade en trevlig kväll igår iaf!
Vi spelade bowling och jag kom på andra plats som vanligt. är man kung så är man..
Sedan drog vi på O'learys och testade ut lite poledancing. Jag sög, men med lite träning ska det väl gå an.
Natten sög mest för jag sov i princip ingenting, och när jag väl sov så drömde jag massa sjukt. men i natt ska jag sova i min egna underbara säng! <3

just ja, har fraktat en tv idag till Sebbo, så nu kan han äntligen kolla på tv och inte behöver utnyttja mig ;P

20 Januari - godis och tentaplugg

ja, eftersom jag aldrig lämnade in tentan när det väl var dags så sitter jag här nu och gör ett tappert försök att få in lite information i min hjärna. teori och metod är inte min starkaste sida, trots att jag var intresserad från början, men det blev bara pannkaka av allt.

Jag har medvetet hållit mig borta från bloggen nu ett litet tag, eller egentligen inte bara bloggen utan även andra sidor så som vårt kära Facebook. Anledningen till detta är att det är sjukt meningslöst, tar bara min dyrbara tid från saker som verkligen betyder saker, så som barnen, skolan, träningen och vännerna, och en annan lite filur.

intressant ändå, att ens åsikter kan förändras ganska lätt. Från att vara helt säker på något till att inte alls vara säker.
Jag har under en tid försökt bygga upp en säker grung för min egen del, där jag vet exakt vad det handlar om. Jag vet vad jag vill, vad jag tror på och vad som kommer ske i framtiden.
Sedan börjar denna grund bli ytterst ostabil.

Jag har en teori om att kärleken inte existerar. Att attraktion och förälskelse endast beror på en blanding hormoner som producerars när kroppen anser att man har träffat den person som är bäst för en. Nu är inte detta den som är rikast och snällast. men kanske den som är snyggast. Vi dras ju till det som ögat anser attraktivt.
Vad är meningen med ett förhållande? Sex. Givetvis. och vad leder sex till, jo graviditet, sägs det.
Så i grung och botten dras vi, med hjälp av ett gäng hormoner, till person som är snygga för att vi helt enkelt vill ha fina barn.

Jag ska nu dricka min kopp te, som jag har fått värma upp eftersom jag gjort en miljon andra saker än att dricka upp den, sen ska jag fortsätta tvätta, Yeeeay, och sedan träffa de dyrbaraste jag har! <3

7:de Januari - uppdatering och hemfärd.

Blir en snabb uppdatering här för snart ska vi bege oss mot city och sunk-tåget mot Östersund.
Igår kväll hade jag riktig kul.
Kvällen började med att vi drog hem till Ralph, min tatuerare, och hänge. Först var det ärligt talat riktig jobbigt att vara där för jag hade vetskapen om att han som ägde lägenheten hade spindlar, ormar och ödlor i lägenheten. dock i bur, men vad fan, de kan ju tugga sig genom glaset och sedan krypa ner i mitt hår!!
Efter ett tag blev jag lugnare, kanske va den där energidrycken jag fick ;P
Efter denna såkallade förfest drog vi mot ett ställe som hetr Rocks, jätte grymt ställe, dock var inte musik riktigt i min klass, men pojkarna var! mumma!;P Rester låter vi vara osagt.
kom hem halv fem på natten, för tydligen så stänger inte krogarna två här i stockholm som i Östersund ;)
Nu har jag käkat frulle ¨å duschat å ska åka.
Sunk tåg......

6:de Januari - Dirty och rockabilly

Idag blir det utgång igen med emelie och Martin och förhoppningsvis några fler dudes.
Dagens outfit blev rockabilly, bara för att jag kan och för att det är sjukt snyggt.
Idag har köpt cola, sminkat mig och lyssnar nu på Mange. Ja, det är återigen en sjukt produktiv dag!

5:de Januari - Standup och storhandling

Eftersom jag kommer vara ute i svängen idag så tänkte jag att jag uppdaterar redan nu, inte allt för tidigt med tanke på att klockan är redan halv två. Klev upp vid elva, åt toast-frukost (väldigt högt GI - awesome) och har duschat håret, undviker numera att tvätta kroppen, gör som lite ont :P
Vi ska göra något så spännande som att storhandla strax, ÖoB och Bauhouse.
Ikväll ska jag träffa en relativt nyfunnen vän, Martin, och så ska vi (jag, han å Emelie) gå på ett ställe som heter Big Ben och kolla på en standup komiker. Kommer bli mysigt.
Jag är sugen på att gå ut å dansa, men det kanske blir imorgon. Vi får se vad detta leder till. hehe =)

4:de Januari

Klev upp äckligt tidigt, typ så där kl fem, satt mig på tåget och där var det en barnfamilj med hela tre ungar, som gillade att prata hela tiden, busa och fråga en miljon frågor, som tur var inte till mig! Jag "sov" för att slippe eländet, ja, måste man gilla barn bara för att man har egna? Älskar mina ögonstenar, men sen får det räcka!
kom fram före tidtabellen, som tydligen är ovanligt med SJ, men av min egna erfarenhet så är det vanligt.
Sjukt besviken dock på en av personalen som skällde praktiskt taget ut en gammal dam för att tåget blev tre (ja, 3) minuter försenad pga att hon behöved hjälp med en väska. Riktig dåligt!!!

Väl framme gick vi å åt mat, köpte en jacka, åt mat igen och sedan åkte vill till 7 Tatto och ristade lite i mig. Sjukt ont, och nästan inte värt det, får se när chocken har lagt sig imorgon. Beach 2012!
Förklaringen till just denna är att om man kollar noga så är det stjärntecknena Väduren och Kräftan i början av tatueringen, och fjärillen överst symbolisera flykt och om man håller en fjärill för hårt, kväver man den. Rest my case.

3:de Januari - Telefonköp och försvunnet örhänge

Sjukt produktiv dag! Natten spenderades mestadels vaket, lätt värt det, och sedan upp vid halv åtta, gå sovandes över till Kim och la mig i sängen med mina grabbar, och där låg jag fram till kl elva. Bra där. Men behövligt.
Rapportskrivande? Föga!
Sedan gick jag en promenad med Tobbe och åt middag och fikade, packade och drog mig sedan in mot staden. Tåget skulle gå ap-tidigt, så tidigt att första bussen inte hade hunnit gått så jag slaggade i city.
glömde mina örhängen i så under natten någongång försvann den.
Vad mer har skett denna otroliga dag? Sett avsitt från The Big Bang Theory, sjukt rolig serie! :D
och ja, jag gruvade mig för morgondagens resa.... huvva.

2a Januari - Feber & bränskador

Igår kväll fick min äldsta son plötslig högfeber och det resulterade i som vanligt kräkningar. Fick byta sängkläder, skura golv och barn och sedan hålla ett öga på honom resten av natten.
Trots detta måste jag säga att min natt var Pretty Good :)
fick sova fram till kl elva eftersom minsta grabben också verkade tussig, och detta ledde till att jag fick byta sängkläder igen, eftersom det blev kiss överallt.

Trött och sliten mamma ska koka te, och håller i telefonen samtidigt, som har en band, och detta band lyckades fastna i spisen och kastrullen med hett vatten spills ut! Det positiva med detta är att inget barn var i närheten och golvet blev rent, men det negativa var att jag stod mellan vattnet och golvet.

Nu sitter jag och plågas med min rapport, som måste vara klar innan onsdag kl tolv, vilket inte kommer ske, men jag kämpar vidare.
Väntar även finfrämmande, igen. Det gillas!

Nu ska jag fortsätta med rapporten, eller kolla tv.. ja vi får se vad det blir..


1a Januari - Ett steg närmare mitt nyårslöfte.

Ja, i år har jag fa+tiskt ett nyårslöfte. Ett löfte som inte skiljer sig särskilt mkt från andras löften.
Jag tryckte i mig en kebabrulle och drack Coca-Cola till. Verkligen åt rätt riktning.
Ja, mitt löfte (varför säger man löfte egentligen, det är snarare ett mål) är att jag ska gå ned i fettprocent. min vikt kommer antingen bibehållas, minska eller till och med ökas, men vad än som sker så spelade det ingen roll.
Enda anledningen till att jag väger mig är för att kolla hur mkt vätska jag behöver fylla på efter ett tränings pass ( -1 hg  = + i dl vatten )

Jag mår dåligt över denna rapport, som varken kommer bli klar i tid, eller gjord i huvudtaget. Jag har tappat gnistan med att plugga. Tycker om att läsa om allt inom träning, men sedan kommer denna kurs som jag först å främst inte var motiverad till och sedan hade jag en dålig start på kursen, vilket nu resulterat till att jag sitter här tre dagar innan rapporten ska vara klar och vet inte vad jag håller på med.

Ikväll får jag finfrämmande <3

sjukt impad.

Jag är sjukt impad att så pass många läser min blogg, även fast jag inte skrivit på en vecka, tack. Det är en ära.
men vet ni vad? jag är vansinnigt less på denna blogg, idétorka big time!

Vad har hänt under denna vecka? Jo, det har varit jul, mellandagsrea (som jag har tagit avstånd från, mkt folk, lite energi) och nu, nyår.

Vi ringer ut det skitdåliga året jag har haft, och ringer in det absolut bästa året någonsin.
Nu ligger mina barn å sover i sängen, och jag inser att jag har inte träffat dem sen i fjol.

Årets sista dag avslutade med ett gräl, som jag fortfarande är lite småpjutt över och sedan en kyss av en mörk skönhet, som är si så där 35 år gammal å grym på att kyssas! ja, livet kan vara rätt gött ibland när man har funnit kärleken.

Imorgon, idag, ska jag försöka bege mig hem igen. Sjukt stressad över skolan, jätte kul med rapport över jul, bra tänkt där! Sedan på onsdag åker jag till Stockholm till min bästaste Emelie och gör det bästa man kan göra ever, för min del, och som är sjukt behövligt; INGENTING!

Året som har gått har, som jag har nämnt tidigare, varit ordentligt förstoppat, men det har haft sina ljusglimter och därför vill jag nu, som jag annars brukar undvika, nämna de som lyft mig, stöttat mig och varit där... Enjoy
Hanna, Emelie, Sebastian, Tobbe, Andreas, Camilla (syster), Kim, Mamma, Pappa.
och givetvis; M och G mina ögonstenar!

Visst är det fler, men dessa har hjälpt när det varit skit för mig, och inte krävt ett jota i gengäld! <3

RSS 2.0