Tuggummimaskin vs bollhav.

Vi kanske läser ofta om hur författare försöker beskriva vad ADHD är. Jag har läst en hel del och det är mycket bra. De skriver ofta om symtom, hur ADHDn ska behandlas och hur du ska lära dig att leva med den. Men kanske inte lika ofta beskriver den hur en person med ADHD själv upplever sin funktionsnedsättning. 
 
Jag ska försöka förklara den från min synvinkel. 
Tänk dig en tuggummimaskin där du kan stoppa in mynt för att få ut tuggummin. Tuggummina symboliserar våra tankar, idéer, våra arbetsuppgifter, våra måsten etc. Myntet du stoppar in är din impuls. Du stoppar in myntet med impulsen att du ska klä på dig, du vrider om reglaget och ut kommer ett tuggummi, som i det här fallet är att du faktiskt klär på dig. 
Det beskriver en normal störd människa (en person utan någon diagnos). 
 
Nu vill jag att du tänker dig ett bollhav, där bollarna i havet symboliserar samma sak som tuggummina. I detta bollhav så simmar du runt bland bollarna, alltså din tankar, dina idéer, saker du vill göra, saker du måste, tider du ska passa, ord du ska säga, ord du inte bör säga etc. Allt är i en enda röra. Du kan inte bara stöta på en boll utan att du rör vid en annan, eller tre fyra andra bollar. Du börjar leka med en boll, men upptäcker att det finns andra bollar som är minst, eller kanske ännu roligare att leka, så antingen så har du flera bollar i luften eller så har du släppt (glömt) den första bollen. 
Till skillnad från tuggummimaskinen så har du inget myntintag på ditt bollhav där du stoppar in ett mynt och för ett tuggummi (produkt), du kan inte välja att göra en sak i taget, och skulle det finns något slags intag så skulle ändå inte bara en boll komma ut, utan flera. Med adhd kanske du har en grundtanke, och så går du in i ditt bollhav och försöka lösa din tanke, men ut kommer en helt annan produkt, eller kanske flera produkter. Grundtanken var kanske en röd boll, men ut kommer du mer flera olika färger eller kanske en boll med massa färger. De med adhd kan skapa oändliga kombinationer. 
Vissa föredrar tuggummimaskinen medan andra ser många fördelar att simma runt i ett bollhav. 

Kommentarer
Postat av: Tobbe

Härlig beskrivning å jag förstår (har själv adhd )

Svar: Tack :)
Eemma Wiberg

2017-09-04 @ 10:11:24

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0